Home / Geen categorie / Nordweststau brengt sneeuwbuien

Nordweststau brengt sneeuwbuien

peakfleece

De zon was gisteren vooral bestemd voor Oostenrijk, want in de Franse Alpen en Zwitserland was opnieuw sprake van sneeuwval. In de reacties las ik dat iemand op dit moment in Les deux Alps daarbij zelfs zei; helaas alweer sneeuw… Nog niet zo lang geleden, schreven we over geduld hebben, groene pistes en te hoge temperaturen. Dus het kan in de Alpen snel verkeren! Uiteraard heb je sneeuw nodig om te kunnen skiën, maar het is zoals ik al zei ook prettig als je daar dan even van kunt genieten. En dan hebben we zonnig weer nodig…:-) We zullen straks even kijken naar de wat langere termijn, wie weet wordt u op uw wenken bediend.


Een flinke laag verse sneeuw
hier in Chatel


En ook hier in Fiss:
mooie foto!

Mooie laag verse poeder
op de St. Anton


In Flaine bleef het maar sneeuwen

De koude depressie over Duitsland, waar ik gisteren van schreef dat deze serieuze sneeuwval en een Wintereinbruch zou gaan brengen, is prachtig te zien op de radarbeelden. Komende nacht en morgen trekt deze naar Polen. Winterberg heeft inderdaad de 20-30 cm sneeuw gekregen, die we hadden verwacht. De sneeuwval zal zich concentreren, vanmiddag en vanavond op het midden en zuiden van Duitsland, maar ook op de noordzijde van de Alpen.


De koude depressie in beeld
Roze=sneeuw | bron: Wetteronline


Winterberg ongeveer 20-25cm Neuschnee
foto via onze @app

Morgen is het sneeuwgeweld voor Winterberg even grotendeels voorbij. Voor de wintersporters die vannacht en morgen afreizen naar Oostenrijk en Zwitserland: er ligt dus sneeuw of u rijdt af en toe onder een sneeuwbui door in Duitsland, maar de sneeuwval bevindt zich vannacht en morgenochtend over Franse Alpen, Zwitserland en westelijke helft van Oostenrijk. Nogmaals: zorgt u aub voor goede winterbanden en sneeuwkettingen zijn ook een must. Zodra u echt de hoogte ingaat, doe ze gewoon om, dan gaat het goed.


Vannacht concentreert sneeuw zich op
de Alpen – Dtsl stuk droger
via Wetteronline

Dit weekend en lange termijn
De NW-stau zorgt dus later vandaag, vanavond en morgen voor veel sneeuwbuien in de Alpen. Zondag is het opnieuw het geval. De zuidzijde van de alpen heeft dan juist de zon en het drogere weer. Door naar volgende week, want voor diegenen die nu genoeg van de sneeuw hebben, zie ik voor maandag en dinsdag even een adempauze komen :-)


De sneeuw op zaterdag 16-jan

en op zondag 17-jan

Er ontstaat een hogedrukgebied wat maandag met het centrum over Duitsland komt te liggen. Hierdoor mogen we maandag en dinsdag droog weer verwachten in de bergen. Ideaal voor diegenen die nu onderweg zijn of gaan voor de komende week. De temperaturen blijven laag en gaan zelfs nog een stukje lager liggen, met op maandag en dinsdag zo’n -13 tot -15 °C op 1500 meter.


Het hogedrukgebied begin volgende week


Bijgaand kaartje toont het verloop
van de 850-temperatuur
hoe meer spreiding – hoe groter de onzekerheid
bron: Meteociel.fr

Kijken we nog wat verder vooruit en daar werd al een paar keer naar gevraagd: hoe gaat het de stijgende temperaturen daarna? Want het lijkt erop dat we onder relatief hogere luchtdruk terecht zullen komen, waarbij de stroming zal gaan draaien naar het zuiden tot zuidwesten. Voor hoe lang; weet ik nog niet op dit moment. Zal het kwik stijgen, vast wel. Maar ik zou er niet veel zorgen over gaan maken, op dit moment, want het blijft voor zover ik kan zien (witte lijn in bovenstaand diagram) op die termijn nog altijd iets kouder dan het 30-jarig gemiddelde.

Fijne dag voor nu: Michael is morgen present om u te voorzien van nieuwe inzichten.

Wij ontvangen graag actuele foto’s vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Volg het weer ook in de Sneeuwhoogte.nl app voor iPhone en Android

Met vriendelijke groet,

John Havinga

Weerman Sneeuwhoogte.nl